Flexibel groeien met job crafting

“Baanboetseren”, zeg ik met een brede glimlach. Vragende ogen en hilariteit in de groep.

Ik begeleid een Finance team in hun ontwikkeltraject dat zij zelf de naam ‘Future proof Finance’ geven. Zij streven naar slimmer samenwerken in het team, en naar meer partnership met de business.

Een van de stappen in dit traject bestaat uit job en team crafting. De groep heeft me al enkele keren gesignaleerd dat ik toch wel veel Angelsaksische termen aanreik in dit ontwikkelproces… Ok, er bestaat een Nederlandse variant. Baanboetseren, dus. Nee, hahaha, dan kiest het team toch voor ‘job crafting’.

 

Wat is job crafting?

Job crafting is wat we zeggen als iemand in overleg de eigen job bijstuurt. Een medewerker voert bijvoorbeeld aanpassingen door in haar taken of in een samenwerking waardoor de job-inhoud beter aangepast is aan de rolverdeling in het eigen team en waardoor de job ook beter aansluit bij de vaardigheden en de aspiraties van de medewerker zelf.

Aanvullend spreken we van team crafting. Dan sleutelen we aan de rolverdeling in een team, en evenzeer aan de rolverdeling en de wisselwerking tussen teams. Noem job & team crafting gerust een evenwichtigere variant van job & team design.

 

Het verschil tussen job crafting en job design

Job design
In ‘design’ tekenen leidinggevenden de samenstelling van hun team uit met rollen en verantwoordelijkheden. Binnen het team schrijven zij dan functieprofielen. En dan? Dan gaat HR hiermee aan de slag in werving en selectie. Ook verloning en voordelen worden hieraan gekoppeld.


Job crafting
In ‘crafting’ is er sturing door de leidinggevenden én is er tegelijk inspraak door de medewerker die al een tijdje meedraait in het team. Hij kent de job en kent de context van die job in de bedrijfsbrede organisatie. Dat is pas nuttig!

 

Bijsturen in jobs

Vaak gaat het bij job crafting over kleine veranderingen en bijsturingen in rollen. Soms is de impact groter.

Het Finance team was over de jaren in aantal collega’s sterk gegroeid, deels door de organische groei van het bedrijf, deels door overnames. In de rollen werd weinig gedifferentieerd. Iedereen in het team werkte hard. De dominante klemtoon lag op boekhouden, rapporteren en het beheren van de geldstromen.

Kleine aanpassingen in jobs
Eén van de vele kleinere bijsturingen die we samen deden, lag in het afpunten van de binnenkomende betalingen van klanten. 

De collega’s die de boekhouding voeren, verwerken dagelijks de bankafschriften. Het afpunten van de binnenkomende betalingen met de openstaande facturen en credit nota’s in de klantenrekeningen is minder prioritair voor hen. 

De collega’s die de vervallen klantenfacturen beheren, vinden dat lastig werken. In samenspraak besluit het team dat het deelteam Credit Control de afpunt-taak overneemt van het deelteam Accounting. 

Resultaat? 👉 Slimmer samenwerken. Meer efficiëntie. Meer voldoening.

Grote aanpassingen in jobs
Eén van de ingrijpendere effecten was het evolueren van Financial Controlling naar Business Controlling. 

Het team wilde evolueren van een controlerende houding naar een collegiale bijdrage in inzichten, om samen beter grip te krijgen op de business. Proactief. 

In de vorming van het deelteam Controlling stemmen de drie betrokken collega’s hun rolverdeling af op hun persoonlijke talenten en voorkeuren. En dit binnen de top-down missie tot business partnership. 

Een van de collega’s kan voluit gaan in zijn passie voor data, systemen en processen. Een andere collega zet graag in op het meedenken vanuit marktevoluties, strategische prioriteiten en rentabiliteit. Een derde collega voelt zich als een vis in het water van risico-beheer en de impact van nieuwe regelgeving business-breed. In hun complementariteit ontwikkelen zij zich stapsgewijs als business partners.

Resultaat? 👉 Meer impact. Meer pro-activiteit. Meer voldoening, niet enkel in het Finance team, maar nog meer in de business zelf.

 

Welke valkuilen zijn er in job & team crafting?

Job crafting zien als het bijschaven van een job naar de individuele wensen van een collega? Hmm, nee dat wordt verraderlijk. Als leidinggevende neem je het risico dat een aantal taken worden weggeduwd die niemand eigenlijk echt wil…

Wie job of team crafting doet zonder sturend doel, riskeert alle kanten uit te gaan. En bijgevolg niet bij te dragen aan het grotere geheel.

Een gezond evenwicht in het sturen én participeren binnen een bewust bedrijfsbreed kader, levert mooie resultaten op. En zo blijf je weg van de valkuilen.

 

Wat levert job & team crafting op?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat job & team crafting bijdraagt in de individuele prestaties van een collega, én in de voldoening in de job.

  • Meer betrokkenheid van medewerkers, en meer goesting in de job

  • Duurzame(re) ontwikkeling van talenten

  • Betere samenwerking in en tussen teams

  • Stappen vooruit in zingeving, verantwoordelijkheid en eigenaarschap

  • Groeien als individu én als team, in kwaliteit én in prestatie

  • Bewuster aanpassen en behartigen van je bijdrage in het grotere geheel

Job & team crafting is geen wondermiddel. Maar goed ingezet is het een erg waardevolle oefening om als individu en als team in te spelen op groei en veranderende omgevingen. 

In een volatiele arbeidsmarkt en in een onzekere bedrijfsomgeving is flexibel groeien en aanpassen een ‘must have’.

Wil jij deze voordelen ook realiseren in jouw bedrijf?

 

Hoe we met Flowth job & team crafting aanpakken?

De ervaring leert dat er drie stappen nodig zijn om job & team crafting aan te pakken:

  1. Strategische doel van de oefening scherpstellen

    • Wat wil je bereiken met een job & team crafting?

    • Zet je in op beter samenwerken, op persoonlijk job-voldoening, op…?

  2. Ambities en capaciteiten van het team in kaart brengen.

    • Waardeer ervaring, ontdek verborgen talenten, zet in op groeikansen.

    • Neem eens afstand van historisch gegroeide gewoonten en patronen.

  3. Werk verdelen in functie van individuele interesses, vaardigheden en ambities

  • Aandachtspunt: draag zorg dat de strategische bijdrage van het team in de bedrijfsbrede organisatie wordt gerealiseerd.

  • Verdeel deze stap in twee fasen, iteratief. De tweede fase brengt verfijning of bevestiging na de eerste fase en pikt losse eindjes op.

  • Communiceer de veranderingen naar andere betrokken teams en/of bedrijfsbreed.

In deze oefening werken we met de leidinggevenden en met alle teamleden. Voorafgaand stemmen we af met de directie. We zorgen dat de oefening ingebed is in het bedrijfsbrede HR-beleid.

✔ We hanteren werkvormen die aangepast zijn aan de context

✔ We zorgen ervoor dat we niet louter een analytische rationele oefening doen. 

✔ We hebben oog voor de emotionele impact van ingrepen en veranderingen. Vaak werken we met een of andere vorm van opstellingen.

Een oefening in job & team crafting vullen we graag aan met MAP-doelen voor de betrokken individuele collega’s. MAP staat dan voor Meaningful, Aspirational en Progress-based. Stof voor een andere blog…

 

Wil jij aan de slag met job & team crafting in jouw bedrijf?

 

Luc Belderbos

Als oprichter van Flowth koester ik de overtuiging dat ‘werk’ en ‘leven’ één geheel vormen. Als we leven vanuit onze passie en onze drive kunnen we voluit zin geven aan dat geheel.  

Doorheen de jaren stelde ik vast dat onze bedrijven de beste resultaten behalen wanneer we de structuur en de cultuur ervan samen aanpakken en op elkaar afstemmen. In een bedrijfsomgeving die voluit gaat voor een uitmuntende klantervaring door op elkaar afgestemde processen en systemen, kunnen ook de medewerkers optimaal ontwikkelen in hun vakmanschap, leiderschap en samenwerken. 

Mijn professionele voorliefde voor business architectuur en organisatie ontwikkeling vormde de leidraad in een jarenlang pad van vorming en steeds ruimer wordende ervaring.

Samenwerken? Contacteer Flowth.

 
Vorige
Vorige

Catch your flow!

Volgende
Volgende

Sterren op de bedrijfsvloer, dankzij de kracht van sterrollen